MAAK KENNIS MET ONZE EIGEN DRONE4-PILOOT: RAMON WIND
Drone4

MAAK KENNIS MET ONZE EIGEN DRONE4-PILOOT: RAMON WIND

Drone4 is een groep innovatieve bedrijven die onderdeel uitmaakt van de Osse Equipment Manufacturing Group. Elk Drone4-bedrijf ontwierp, ontwikkelde en produceerde een eigen (mega)drone voor een specifiek doel. En voor allemaal geldt: men test zowel drones zelf als voor mens en maatschappij interessante drone-toepassingen.

Drone4 staat voor vakmanschap, wil graag als co-maker met anderen samenwerken én doet niets liever dan echt goede oplossingen aandragen. Dit is te zien aan de vier drones, maar ook aan het feit dat Drone4 een eigen dronepiloot heeft aangetrokken, Ramon Wind. We stellen hem – door middel van het interview dat we met hem afnamen – graag aan jou voor.

WAT IS JOUW ACHTERGROND?
Ik heb eerst een mbo-opleiding Land, Water en Milieu gevolgd op de Groene Welle in Zwolle. Daarna deed ik in Velp de opleiding Land en Watermanagement. Vervolgens ben ik als zzp’er aan de slag gegaan onder de naam Kopterview. Ik maakte voor RTL4, RTL7, SBS6 en Eurosport luchtopnames met behulp van een drone. Na een tijdje werd ik gevraagd om voor Clearflight te gaan werken. Dit deed ik eerst op factuurbasis en later in vaste dienst als Instructeur Piloot en R&D. Voor dit bedrijf heb ik zes jaar gewerkt. Via via vernam ik dat Eelco Osse op zoek was naar een dronepiloot. Ik maakte een afspraak met hem en vanaf dat moment vlieg ik voor Drone4.

WAT MAAKT HET BESTUREN VAN EEN DRONE NOU ZO LEUK?
Het gaat hier om megadrones, om drones die heel groot zijn. Dat maakt het erg leuk en ook bijzonder. Je hebt namelijk met hele andere dingen rekening te houden, zoals de turbulentie die de grote propellers veroorzaken. Het sturen is veel logger, dit vereist een andere bediening. Ik heb als hobby modelvliegen. Dit werkt als een goede basis voor het dronevliegen.

WAARIN VERSCHILT HET BESTUREN VAN EEN MEGADRONE MET HET BESTUREN VAN EEN NORMALE DRONE UIT DE WINKEL?
De turbulentie die de grote propellers creëren is een factor 10 groter. Hierdoor reageert een megadrone heel anders dan een kleine drone, wat het vliegen een stuk lastiger maakt. Daarnaast willen wij dingen programmeren die met normale, kleine drones niet mogelijk zijn, zoals het ontkoppelen van een last.

WAAR BEN JIJ ALS DRONEPILOOT OP DIT MOMENT MEE BEZIG?
Momenteel ben ik bezig om de drone te certificeren. Dit is een lang traject, waarbij we te maken hebben met het ILenT. Daarnaast werk ik aan PID-tuning: het finetunen ofwel afstellen van de vliegkarakteristieken.

HOE ZIE JIJ DE TOEKOMST VOOR MEGADRONES?
Ik zie een grote toekomst voor onze drones. Over tien jaar vliegen we met drones die zeecontainers kunnen verplaatsen! Het wordt steeds aantrekkelijker om producten door de lucht te gaan vervoeren. Denk aan bevoorrading van tentenkampen in oorlogsgebieden. Maar bijvoorbeeld ook aan korte lijnverbindingen tussen eilanden en het vaste land.

oem-group despray dutch-sigma S4-Manufacturing drone4agro multitooltracmultitooltrac