DEFENSIE TEST LEVENSREDDENDE DRONE4-INNOVATIE
Drone4

DEFENSIE TEST LEVENSREDDENDE DRONE4-INNOVATIE

10 mei 2019 Boessenkool, Drone 4, OEM group

Bij het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) testte de Koninklijke Landmacht onlangs – nadat er ook al uitvoerige proeven plaatsvonden bij Machinefabriek Boessenkool in Almelo – een prototype drone uit de koker van Drone4.

Eén en dezelfde drone kan – met 500 kilogram laadvermogen – onder de naam Drone4Emergency gewonde soldaten van het slagveld halen en als Drone4Logistics wapens, munitie en brandstof naar het front brengen. Veiligheid en effectiviteit zijn de sleutelwoorden. Bij de (door)ontwikkeling en voor het praktijkonderzoek werkt Drone4 nauw samen met Hogeschool Saxion in Enschede.
DEFENSIE AAN DE DRONE

De Koninklijke Landmacht noemt de Drone4-innovatie ook wel ‘brancarddrone’ of ‘cargodrone’. Defensie zit volop in de fase van verkennen en experimenteren met uiteenlopende typen drones. Dit dus samen met kennisinstituten als NLR. Men bekijkt verschillende drones; van klein tot groot en met meerdere toepassingen. En men is enthousiast, te meer omdat drones kunnen worden ingezet in de logistiek én om informatie te vergaren én zelfs als wapen.[/vc_column_text]
MEERWAARDE VOOR IEDEREEN

Met de Drone4-innovaties willen we goede – even praktische als effectieve – oplossingen aandragen voor mens en maatschappij. We zijn dan ook blij te zien dat Defensie deze oplossingen wil bestuderen, bekijken en testen. Dat men de mogelijkheden die wij aanreiken wil aannemen. Dat de meerwaarde wordt gezien. En dat daar in de toekomst wellicht van wordt geprofiteerd. Het mooie is: die meerwaarde van drones geldt voor ons allemaal. Want de toepassingen van drones gaan verder dan alleen het leger. Met de innovaties van Drone4 kan men ook in rampgebieden snel hulp bieden of bijvoorbeeld donororganen in gekoelde kisten rondbrengen. Men kan er branden mee bestrijden en mensen en dieren mee evacueren. Onbereikbare plekken en precisielandingen vormen namelijk geen probleem.
DE PROEF DOORSTAAN

Defensie toonde interesse in een tiental drones van Drone4. Dan moet wel eerst de certificering rond zijn. En uit contacten met de Verenigde Staten kunnen we opmaken dat zij er waarschijnlijk honderd willen bestellen. Omdat de regelgeving voor deze hele grote drones nu nog een struikelblok vormt, bouwde Drone4 tevens een kleiner prototype dat bijna honderd kilo kan dragen. Alle balansproeven met deze drone zijn geslaagd. De drone kan mensen en materiaal over relatief korte afstand uitstekend transporteren. Stabiel, autonoom en zonder dat direct toezicht vanaf de grond noodzakelijk is. De testdrone van drie bij vier meter – beeld je een vliegende jeep in – kan ruim een halfuur in de lucht blijven en heeft een actieradius van zo’n 60 kilometer. Eind dit jaar worden alle proefresultaten geëvalueerd.

oem-group despray dutch-sigma S4-Manufacturing drone4agro multitooltracmultitooltrac