Drone4Logistics was bij DEFLAB: hét tech event van Defensie
Drone4

Donderdag 7 maart jl. waren wij met Drone4Logistics aanwezig bij DEFLAB. Dit tech event van Defensie vindt jaarlijks plaats in het Nationaal Militair Museum in Soest. Het biedt je een exclusieve inkijk in de nieuwste militaire innovaties in techniek en ICT.

Via interactieve experiences ervaar je met eigen ogen, oren en handen hoe krijgsmacht, technologie en samenleving met elkaar zijn verbonden. Elk jaar weer krijg je de kans om te ervaren welke rol jij hierin kunt spelen. Op het moment zelf én in de toekomst.

‘Cargodrone’
Ook bij Defensie vinden ze dat technologie in toenemende mate onze toekomst bepaalt. Daarom onderzoeken zij samen met universiteiten, tech companies en andere organisaties welke innovaties kunnen bijdragen aan vrede en veiligheid. Drone4Logistics is zo’n innovatie. Onze eigen dronepiloot was tijdens DEFLAB aanwezig om deze drone te laten zien. Defensie noemt de ‘cargodrone’ een ‘krachtpatser voor mensen en munitie’. En die omschrijving maakt ons trots. Trots op ons werk aan een product dat een belangrijke bijdrage kan leveren aan de mens in het algemeen en onze maatschappij in het bijzonder. Tijdens DEFLAB mochten we helaas niet vliegen met de drone, maar het publiek kom ’m wel van dichtbij bewonderen en er alles over te weten komen.

Voor landbouw én defensie
Onlangs vonden de allereerste demovluchten van de cargodrone plaats. Onze megadrone meet vier bij drie meter, weegt 130 kilo, heeft een liftvermogen van 500 kilo en moet in de toekomst niet alleen voedsel, brandstof en munitie gaan vervoeren maar ook (gewonde) personen. We ontwikkelden Drone4Logistics oorspronkelijk voor de landbouw, om grote gewassen mee te bemesten en te besproeien. Het vliegende systeem is met acht motoren een zogenoemde multirotor en kan zelfstandig vliegen op gps-coördinaten. Twee grote accu’s houden het eerste prototype nu bijna een half uur in de lucht. Het tweede prototype moet niet alleen langer in de lucht kunnen blijven, maar ook lichter worden en nog meer kunnen vervoeren.

Gebruik door Defensie
Defensie wil de drone in de toekomst gebruiken om veel en zwaar materieel te verplaatsen. Denk aan flessen water, voedsel, brandstof, kleding, bewapening en grote pallets munitie. De drone is een ideaal bevoorradingsalternatief voor als het risico voor een helikopter te groot is. Zodra de techniek helemaal is doorontwikkeld, wil Defensie met de drone ook veilig en snel mensen van A naar B kunnen brengen. In binnen- en buitenland, boven vlakke terreinen én van en naar lastig te bereiken locaties. In de toekomst moet de drone mijnenvelden onschadelijk maken. En last but not least: Drone4Logistics is een kostenbesparende en tegelijk groene oplossing; wat ook voor Defensie van belang is.

Samenwerking
De doorontwikkeling van Drone4Logistics kost tijd en geld. Daarom werkt Defensie niet alleen samen met ons (wij ontwikkelden de techniek), maar ook met het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR). In Nederland mag je niet zomaar de lucht in met een drone; het NLR is de enige instantie die experimenteel mag vliegen met zulke systemen. Daarnaast zit Saxion in het samenwerkingsverband; de hogeschool levert met zijn studenten een onmisbare schat aan technische kennis.

Next step(s)
Defensie gaat tien cargodrones aankopen. Op dit moment wordt er gesleuteld aan het tweede prototype. Deze versie moet beschikken over betere technische én militaire specificaties. Denk bijvoorbeeld aan collision avoidance, een techniek die ervoor zorgt dat de drone niet tegen andere vliegende objecten aanbotst. Het streven is dat de drone – als alles meezit – tussen 2022 en 2025 operationeel inzetbaar is. Aankomend voorjaar vindt er weer een vliegtest plaats op het NLR-terrein in Marknesse.

oem-group despray dutch-sigma S4-Manufacturing drone4agro multitooltracmultitooltrac